Rolex Impex Zalau este unul dintre cei mai mari producatori de fose septice din Transilvania. Furnizam fose septice pentru toate nevoile dvs. Cel mai bun pret la fose septice garantat.

 

Principii de funcţionare

Apa menajera este rezultatul folosirii apei potabile (in foarte putine cazuri si a apei pluviale ) pentru activitatile casnice. Apele provenite de la bucatarie, duş toaleta contin materii solide in suspensie de natura minerala si organica, in special compusi ai azotului si fosforului .

Aceasta apa intra in primul compartiment al fosei septice. Aici au loc procesele de decantare a materiei solide (prin gravitatie - rezultand un strat de namol pe fundul bazinului) si de separare a grasimilior prin flotatie (acestea fiind mai usoare decat apa se ridica la suprafata formand un strat de spuma). Tot in primul compartiment are loc si procesul de fermentatie anaeroba a namolului sedimentat (acesta prin mineralizare isi reduce considerabil volumul) precum si procesul de degradare anaeroba a substantei organice cu ajutorul bacteriilor prezente in apa uzata.

Din prima camera apa (decantata primar) trece in decantorul secundar (decantor Imhoff). Datorita pozitionarii acestuia si datorita sistemului Imhoff de trecere a apei se realizeaza o a doua decantare a apei avand ca rezultat o sedimentare cat mai eficienta a materiei solide. Apa deja decantata primar si secundar trece in camera de clarifiere/limpezire de unde este eliminata in drenaj unde au loc procesele de descompunere aeroba a substantei organice cu ajutorul bacteriilor prezente in sol

Materiile solide se acumulează, in general, in primul compartiment unde suferă o fermentaţie anaerobă bazică. Această fermentatie antrenează productia de bioxid de carbon, hidrogen sulfurat si metan. La suprafată, bulele antrenează particule de noroi care sfarsesc prin a forma o crustă. Materiile solide se depun la fundul bazinului. Gazele se elimină prin orificii sau conducte de aerisire iar materiile solide se elimină prin vidanjare periodică.

Dupa primul compartimenţ un al doilea primeste efluentii decantati sub forma unui fluid limpede. Tinand cont de faptul că apa rezultată nu este potabila, trebuie ca după un timp, care poate dura intre 1 si 3 zile, lichidul rezultat să fie evacuat printr-un sistem de drenare subteran. Aici are loc filtrarea totală, datorită stratului filtrant natural prin care trece. Grăsimile, uleiurile si alte materii mai usoare decat apa plutesc la suprafată si constituie un strat de spumă susceptibil de a se transforma intr-o crustă destul de dură.

Volumul fosei septice depinde de numarul de utilizatori si de cantitatea apelor uzate deversate. De asemenea, volumul de stocare a noroiului si spumei depind de frecventa vidanjarilor, de temperatura ambiantă si de mijloacele de spalat utilizate. Fosa septică poate fi din beton, din fibră de sticlă sau din polietilena. Apele uzate trebuie să intre in fosa septică astfel incat să perturbe cat mai putin curgerea in aceasta, să deranjeze cat mai putin procesul de sedimentare. Este bine ca inaintea intrării apelor in fosa septică, acestea să treacă printr-un cămin vizitabil.

Iesirea efluentilor din fosa septică se face printr-un tub de diametru mai mic, din PVC. Optional se mai poate monta un recipient final de ape uzate, recipient echipat cu o mică pompă. Cu ajutorul acesteia, apele pot fi trimise la o oarecare distantă de fosă sau pot fi ridicate la diverse inaltimi impuse.


Sursa: www.wikipedia.org